Up Jorma Jussi Raija Helena

Unnunkosken opettajapariskunnan perheeseen syntyi 4 lasta, joista vanhin on Olavi Johannes, (1909-2003), josta tuli ensin kansakoulunopettaja ja myöhemmin erityisopettaja Toivolan koululle Helsingin Itä-Pakilaan. Hän avioitui Valkjärveltä kotoisin olleen Elna Turkin (1914-1985) kanssa. Elna oli iloinen ja rehevä kansannainen, jota sopivampaa kumppania enempi teoreettisenoloinen opettaja-Olli ei olisi voinut toivoa.  Tämä Olavin tutkijan luonto käy esiin vaikkapa hänen kirjoittamastaan  tutkielmasta Valkjärveläisistä naimatavoista .

 Onnellinen avioliitto päättyi Elnan kuolemaan huhtikuussa 1985. Luonteelleen uskollisena Elna vähätteli sydänvaivojaan ollessaan Lammilla sukuloimassa. Olavin kauhuksi hän halusi välttämättä kävellä entiseen tapaan pikkutietä pitkin, nappaili vain lisää Nitroja, kun oikein puristi. Juhlien jälkeen hänet sitten kiidätettiin Hämeenlinnaan, jossa hän kuoli. Olavi jäi asumaan Kaarelaan kotiin jossa hän viihtyi miltei kuolemaansa saakka. Olavilla oli ehtymätön varasto Unnunkoski-juttuja, joita hän mielellään kertoili.

Olavin ja Elnan elämänvaiheista kirjoitti Veikko Laine mielenkiintoisen  kertomuksen, joka valottaa hyvin niitä pyörteitä, joihin Karjalaiset joutuivat sodan kurimuksessa: "Opettaja Vilppula, upseeri ja herrasmies" (tiedosto on iso 7mb - mutta kivaa luettavaa)

 

 

 

Home